OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

Krížovky a hádanky

IKKS 2012

IKKS 2012

 

15. januára 2012 odštartovala nová internetová súťaž pre všetkých riešiteľov krížoviek a hádaniek. Viac informácií na tejto adrese:

http://www.szhk.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=807&Itemid=391

 

Milí priatelia krížovkári !

 

Ešte raz Vás vítam na štarte internetovej krížovkárskej súťaže. Tak 1. kolo máme za sebou !

Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili a popasovali sa s náročnou prvou krížovkou. Cením si každého riešiteľa a chcem vyjadriť obdiv každému, kto sa krížovkou „prehrýzol“ až do konca, nezáležiac na tom, či ju vyriešil bez chýb. O náročnosti svedčí i zopár komentárov od Vás.

Prišlo 31 riešení (30 zo Slovenska a 1 z Moravy). 

 

Najviac problémov spôsobil západoafrický kmeň v kombinácii s bitkárom a chrámovou miestnosťou. Väčšina súťažiacich túto pasáž riešila PINDI x PRÁČ x SAKRISTIA, avšak PINDI nie je západoafrický kmeň – jedná sa o kmeň stredoafrický. Bolo teda treba hľadať iné riešenie. Správne riešilo 7 borcov nasledovne: DENDI (Co je co 2, str.) x DRÁČ (SSJ) x SAKRESTIA (SSJ, heslo sakristia). DENDI je kmeň v Benine v západnej Afrike. Ďalším kameňom úrazu sa stal francúzsky politik RANC (Malý Otto) a 640,5 g v Číne CIN. Mnohí túto hmotnostnú jednotku hľadali v známom Co je co 1, ale pod názvom CIN sa dala objaviť jedine v Encyklopédii Diderot na str. 241. Čínska rastlina nesmrteľnosti ISKER sa dá nájsť aj na internete, ale je čerpaná z Encyklopédie Slovenska, heslo alchýmia. Kód štátu s rozlohou vyše 100000 km² ste viacerí písali ako KR, avšak Kórejská republika je o niečo menšia – správne bolo treba riešiť GR (Grécko). Niektorým zamotala hlavu pasáž KLEKOT (SSJ) x KOKER (ASCS) x ESES (Encyklopédia bohov, heslo Ninkigal). Mnohí ju nesprávne riešili ako KLEPOT (klepotanie na to zvádza) x KOPOV x OSES. Skratky úradov a ústavu som čerpal z knihy Veľký slovník skratiek európskej únie. Ďalej uvádzam iné chyby riešiteľov a pramene k výrazom: sivočierny vták ANI (Svet živočíšnej ríše, str.221), osmanská jednotka ODA (Encyklopédia Slovenska, heslo martalovci), strhnutie v džude URENAGE (Co je co 1), nenabitá častica ARYN (SCS), plemeno FAL (Slovník slovenských nárečí 1), ženský účes GUZ (Slovník slovenských nárečí 1), druh farbiva AZAL (Pechov Veľký slovník cudzích slov), chetitská bohyňa AŠERTU (Encyklopédia bohov), Hoshabov potomok ARAB (Beliana, heslo arabský kôň), dekoratívny prvok ENKARPA (Co je co 1). Pár súťažiacich sa upísalo na tajničke SERVAL, keď ju riešili ako MEDVEĎ, čo však nie je mačkovitá šelma. Viacero chýb bolo z nepozornosti (najmä zlé koncovky nezodpovedajúce definícii).

Ak máte otázky k ďalším výrazom alebo k svojmu riešeniu, tiež názory, pripomienky a nápady, môžete ma kontaktovať na emailovej adrese jablonskyjaro@gmail.com – všetky otázky veľmi rád zodpoviem. Ešte raz chcem zdôrazniť, že ma teší, že ste sa do ťažkej krížovkárskej súťaže zapojili. Dúfam, že vydržíte až do konca. Na riešenie krížoviek máte vždy dosť času, obrazec je predkreslený a vpisovanie priamo do súboru tiež uľahčuje prácu.

 

V ďalšom kole už na Vás číhajú lasicovité šelmy, takže pozor na ich ostré pazúry !

 

s pozdravom Jaroslav Jablonský

 

 

Výsledky 1. kola IKKS (zvýraznené čísla vyjadrujú počet stratových bodov)

 

0: ALENA, AVANT, Dressler, Kurpaš, Rigdová, Sýkora, Vojník

1: Cvengroš, Struňák

2: Gašparín, Gonda, Hájiček, Sklenka V.

3: Komanický, Sklenka M.

4: Bruňanský, Zaťko

6: Hnáth

7: Bombár, Varšaník

9: Čačko, Páleník

10: Kumičík, Prekop

14: Oravec

16: Farkaš, GOMBIČKÁR

17: Godalová

21: Chylová

41: Hudák

52: Pokorný

 

správne riešenie 1. kola je tu: http://www.szhk.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=807&Itemid=391

 

Riešenia ostatných kôl s vyhodnotením môžete sledovať na stránke zväzu www.szhk.sk.